vivienne aerts

Pucliblicatie: Livepodium.nl uitgave 11.

Vivienne Aerts: Jazzmuzikant in New York

 

‘In New York gebeurt gewoon heel veel. Altijd en overal.’

 

Jazzzangeres Vivienne Aerts woont en werkt in New York City. Ze treedt niet alleen op, ze geeft ook les en is werkzaam als programmacoördinator voor een educatieprogramma in Boston. Haar man is patissier en samen brachten ze in januari een nieuw project online: Chocojazz! Ook staat er dit jaar de productie van een nieuw album op het programma. Het vertrek vanuit Nederland in 2012 was naar eigen zeggen haar beste keuze ooit. Livepodium ging bij haar op bezoek in New York.

Ik kreeg een hartelijk ontvangst door Vivienne in haar appartement. Sinds afgelopen juni woont ze hier samen met haar man Ted, vlak naast het prachtige nog wit besneeuwde Prospect Park in Brooklyn.

Wie is Vivienne?
Vivienne is zangeres, componist, dirigent en coach. Daarnaast is zo nu en dan ook werkzaam in Boston, waar zij werkt voor Berklee College of Music en het nieuwe ‘Effortless Mastery Institute’ van pianist Kenny Werner. “Afgelopen februari is mijn aanvraag voor de O1 Artiesten Visa goedgekeurd, dan moet je jezelf bewijzen en daarnaast aantonen dat je hier de komende drie jaar werk hebt. Daarnaast heb ik referentiebrieven gekregen van grote namen zoals Joe Lovano (saxofonist) en Ashley Kahn (Jazzrecensent en biografen Coltrane en Santana). Het is hard werken maar het is absoluut de moeite waard.”

‘Het was de beste beslissing ooit’

De jazzzangeres groeide op in Zoetermeer, maar verbleef voordat ze naar Amerika vertrok tien jaar in Leiden. Ze heeft drie opleidingen voltooid: klinische psychologie, het conservatorium in zang en dirigeren en daarna besloot ze aan Berklee College of Music in Boston Jazzperformance te studeren. “Het was de beste beslissing ooit om in 2012 naar de USA te gaan. In Nederland werd me vaak gevraagd of ik nou psycholoog was of zangeres, of dirigent, want allemaal? Nee dat ging er niet in. Psychologie is mijn hobby, muziek is mijn passie en werk. Hier in Amerika zeggen ze: ‘wat leuk dat je dat allemaal doet, kunnen we meedoen?’.”

“Studeren aan Berklee was heel cool. De school heeft 4000 studenten en daar kan je stuk voor stuk muziek mee maken. Ik had gelukkig studiebeurzen. Het is gelukt om drie jaar financieel rond te krijgen. Tijdens mijn studie in Boston heb ik les gekregen van bekende jazzartiesten, dat was echt goud. Ik werkte met jazzgrootheden als Danilo Perez, Joe Lovano, Kenny Werner en John Patitucci.

Projecten
CD
Twee albums staan er momenteel op de teller en nog dit jaar komt daar nummer drie bij. Het nieuwe album zal opgenomen worden in verschillende studio’s want elke compositie zal een samenwerking zijn met een andere muzikant. Deze muzikanten heeft Vivienne leren kennen in New York en Boston. Rond juni kunnen we de nieuwe CD ongeveer verwachten.

ChocoJazz
“Elke twee weken hebben we een show in ons appartementje in Brooklyn. Deze show is via een livestream te zien. We praten eerst met onze ‘special guest’, een muzikant, en dan spelen we samen wat. Vervolgens komt Ted, ook wel ChocoTed, erbij.  Hij maakt dan bonbons of andere zoete hapjes. Daarbij laten we een uitleg zien van hoe het is gemaakt en vervolgens eten we het samen op. Dit noemen we Chocojazz!” Ted maakt toetjes in sterrenrestaurant ‘Eleven Madison Park’ te Manhattan, dus dat zit wel goed met die lekkernijen. De livestream kan gevolgd worden op www.chocojazz.com. Hier wordt ook de datum en (ook Nederlandse) tijd vermeld van de eerst volgende stream. Ook zijn de recepten van de gemaakte lekkernijen er te vinden.

Chocojazz
Waarom New York?
“New York is waar het allemaal gebeurt. Het wordt niet voor niets de ‘Big Apple’ genoemd natuurlijk. Ik ontmoet en bewonder hier veel muzikanten die mij inspireren. Ik wist gewoon dat ik hier naartoe moest. Je ontmoet hier elke dag nieuwe mensen. Er gebeurt hier zo veel, altijd en overal. Je moet je agenda goed bijhouden want je kunt niet overal tegelijk zijn. Ondertussen moet je hier ook gewoon overleven en de huur betalen. Je moet natuurlijk niet naar New York gaan om rijk of beroemd te worden, maar om iets nieuws te creëren en daar ben ik mee bezig. Het meest toffe tot nu toe was mijn optreden in Blue Note afgelopen augustus”, vertelt Vivienne stralend. “Iedere jazzmuzikant wil daar optreden. Omdat ik zijn composities ken, vroeg Kenny Werner (pianist die 20 jaar toerde met Toots Thielemans) me of ik met zijn band mee wilde doen, drie zomeravonden op het podium met hem, John Patitucci, Chris Potter, Marcus Gilmore en Ambrose Akinmusire. Allen grote helden van me. Het was een geweldige ervaring om met hen muziek te maken.”

Waarom Jazz?
“Ik begon al jong met pianoles, ik zong en ik schreef liedjes. Later hoorde ik Ella Fitzgerald en toen ben ik op onderzoek uit gegaan. Het was jazz en daar zit veel vrijheid in. In pop- en klassieke muziek mis ik de ruimte om te creëren. Bij jazz gebeurt dat gewoon, het is elke keer anders. Je creëert in het moment met elkaar.”

Treed je in Nederland ook nog op?
“Ik ben in februari zo’n tien dagen in Nederland geweest. Daarin had ik een aantal concerten, wat workshops en leerlingen en uiteraard veel koffie met familie en vrienden. In Leiden hebben Ted en ik een klein huisje, dat is echt heerlijk. We komen echt even ‘thuis’ als we naar Nederland gaan.”

Hoe zie je de toekomst?
“Ik hoop in de toekomst te blijven optreden met mijn eigen muziek in New York en op internationale festivals. Samen met de muzikanten waar ik een connectie mee voel muziek maken, dat is het helemaal.”

Na een tijd met Vivienne gekletst te hebben moet zij door naar haar volgende afspraak. Ik loop terug langs het Prospect Park naar mijn logeeradres.

Website
Chocojazz
Facebook

Twitter / Instagram: vieffertje

Vivienne Aerts door Renzo Candido   Vivienne Aerts door Art Altman

Livepodium uitgave 11, maart 2016